Sunday, February 28, 2010

alamak!!


Adoyaii airis... nape airis ggit kaki ni? mcm nak bagi hint je kt ibu ngan papa... argggghhhhhhh.... jgan la dulu sayang.. airis kan x puas lagi nak manja2 ngan papa n ibu kan? hehehe...
tapi kalau la Allah nak bagi rezeki kat papa ngan ibu dapat anak sorang lagi, kami terima je dengan senang hati(ayat nak menyedapkan hati)...

Wednesday, February 24, 2010

Airis dah 5 bulan..

Hari ni, genapla usia airis 5 bulan... hepi besday 5 month's airis..
dh byak perkara yang airis dh leh buat.. airis dh expert meniarap.. jangan la nak letak2 die atas sofa, pakai jatuh berguling la jawabnye.. tapi kalo dh meniarap x reti plak nk pusingkan badan die balik... dh penat x dpt pusing badan, pastu nanis.. mase meniarap dh nak angkat2 bontot die yg tembam tu. mintak2 x lame g merangkak la ye airis.. kaki airis pun dah kuat..kalo aku berdirikan die, die dh leh berdiri sendiri.. x le jatuh kelepekk cam dulu...















Sume benda yg ade depan mate, sume nak masukkan dlm mulut.. tu yang die suke sgat ggit hidung papa die tu.. nak ggit idung ibu die xleh..sbb idung ibu die xde batang..hehehe.. kalo mkn kat kedai, jgn la nak letak pinggan or air
dekat ngan die...gerenti kena sambar... isap botol nak pegang sendiri, xnak papa ngan ibu suapkan dah... skang die dh pndai pegang skit.. xmcm dlu.. kalo botol tu tercabut dr mulut, pandai lak masukkan sendiri.















bgun je tido, x kire la pagi ke.. petang ke.. malam ke.. nampak je muke aku or papa die trus syum lebar... skang dh pandai wat mimik muke, kalo mgajuk or xde sape pedulikan die,die akan tutup mate n mulut die cebikkan..smbil nangis tapi xkuar air mate...hehehe airis...airis... kdg2 tergelak papa ngan ibu bile teringatkan airis...makin2 bsar, makin mcm2 prangai yg airis dapat... terima kasih sayang kerana menceriakan hidup papa ngan ibu dengan keletah2 airis..
walaupun kadang kala terdetik di hati ibu nak lihat arwah abang membesar macam airis, tapi tu sume impian ibu je.. hakikatnya abang dah xde... airis lah segala-galanya bagi kami..

Sunday, February 21, 2010

Adoyai anak papa..

xjadik g jalan punya hal, kitorang pun ape lagi... suke mgacau airis..nak2 papa die..elok2 budak tu tido, pegi kejutkan.. pastu die ajak bergurau...dah nagis kang baru puas ati papa die...hehehe, pape pun aku sayang sgat kat kedua2 buah hati aku ni..

airis:"oooo..papa kacau airis tido ye..dh la xnak bwk airis jln..airis dah siap pkai kasut dh ni...meh sini airis nak gusti ngn papa..""ggrrrrrrr...ha, kan dah kena gigit idung papa...padan muka... yee! yee!"airis: "ibu... mashin la idung papa ni.. jgn2 airis termakan t**k idung papa x?
ibu: "eiii...anak ibu ni, padan muka.. sape suh ggit idung papa"papa: "dsbbkan airis gusti papa tdi, papa nak denda airis..hahh! berdiri atas kerusi ni sampai petang.."
airis :" xnak papa...ibu... tolong adik"
best jugak dpt berdiri kat sini...airis: " dah la papa... airis dah penat ni...
papa: " ok la...sayang anak papa sorang ni...papa gurau je td..jom papa tidokan. ptg nt kita jln ye syg"

Saturday Morning Story...

hari sabtu tu, awl2 aku dh mndikan airis.. papa die dh siapkan airis pakai baju lelawa..kononnye nak g jalan. pas siapkan airis, aku bagi die mkn n tidokan die.. aku plak, basuh kain n kemas ape yg patut. sedar x sedar dh pukul 12 tghri..mlas plak nak kuar rasenye.. my asben plak tido..so, aku pun landing la kejap..landing2 pkul 2 lbih baru sedar, masak pun x lagi... cdngnye nk mkn kat luar. penyudahnye, mkn je ape yg ade kt rumah.. ptg pkul 5.30 baru kuar..sian airis, dr pakai baju lelawa pagi tu, x jadi jalan.petang tu aku mandikan die n pakai baju lain... dah masam dh anak aku, berjanggut tggu papa n ibu die nk bwk g jln...hmmm...segarnye baru pas mandi.. meh papa pakai baju adik ye...ibu nak kemas tu xsabarnye... papa ngan ibu nk bwk sya jalan2..haa...saya dah siap...papa ngan ibu nape x mandi lagi ni?

kesian airis... petang tu baru kami keluar.. memula pergi karnival wow kat putrajaya, tapi hujan gerimis plak..lagipun bkannya ada ape2 pun.. borink! pastu kami pergi jln2 ke alamanda je..heheh..airis buat muke masam..

Kisah Balik Kampung... Raja Alias 1

Hmm... dh seminggu, baru nak post citer blik kmpung.. dah basi dh pun, tapi xpe la..sekadar mengingat kembali kisah2 yang terjadi sepnjang berade kat kmpung.. tapi rasenye kali mmg dh tahap melampau dh..seminggu xde air..dh la rumah aku atas bukit..tiap kali balik kmpung je air xde.. asal air xde je, kami kt kmpung...hehehe...dh la cuti 4 hari.so, mengenangkan nak mandi pun xde air, petang sabtu kami pun balik ke rumah wan( moyang airis) kat kampung Lonek... 20 minit je perjalanan dr rumah kami..abang haikal... tengah tunggu lori air... budak ni kalo amik gambar suke sgt possing..lambatnye lori air ni.. baru sampai kat rumah bawah tu.. cukup ke nak anta kat rumah aku ni?dah agak dh, lori yg tadi mmg xcukup pun. kat bawah tu jugak abes..lori yg ni sampai keesokan harinye...geram tol!petang ahad balik rumah wan, gtg royong masak tuk makan malam..yang lelaki duk lepak je minum kat depan...yang pompuan sibuk kat dapur... dah name pun pempuan... ni la lauk yang kitorang masak petang tu..mmmmm sdapnyee....aku jaga airis..hehehe, ambil kesempatan alasan nk jg anak.. x payah masak...

Saturday, February 13, 2010

Balik Kampung..@ sebelah papa

dah 2 bln x blik kg...rindu kat mak, abah, n sume adik beradik.. kan best kalau sume dpt berkumpul skali kn? dah 2 bln x blik. bkn ape.. my asben keje n tahun ni susah skit nak cuti...raya ni camne la gaknye ye..msti aku beraya ngan airis je.x best.. xbest.. .sempena cuti CNY ni, kami pun blik kg.. my asben cuti cuma 2 hari.. sabtu n ahad.. isnin dh keje blik.. tpi aku still kt kg smpai selasa..blik nt tumpang k lang kot.. xpun nek ngan intan je.. jom lyan xtvt kami bile blik kg..
baru nk bertolak balik..airis xcited je.. masuk je dlm kete, dpat * butek* se das, trus titon..


sampai je kampung, kami terus blik rumah atok kat serting 4 (belah papa) dulu.. esoknye baru balik rumah atok ngan uwan kat serting 1 ( belah aku )ni la sepupu airis.. kak urin, abg iman n adik anis.. tgok la diorg bt pe.. search internet tau! siap broadband lagi..padahal msing2 umur baru 5,4 n 3 tahun...budak2 zaman skang.. airis still main ngan papa... anak papa kan... nt airis besar , siap la korang..airis plak..nak join the club jadik geng..heheh... pic ni aku snap time diorng tgah sibuk bergotong royong kemas rumah.. * apelak papa seksi sgt lak tu* naseb baik x buncit..hahah*papepun, best sgt balik kg..nak2 bile ade airis ni.. dulu, blik kmpung berdua je..borink! skang ni dlm pale otak kalo cuti je nk blik kg...

Thursday, February 11, 2010

apakah dosa bayi ini....

menitik air mata bile tgok gambar bayi ni..apakah dosa dia sampai diperlakukan begini... Ya Allah, moga Engkau membalas perbuatan terkutuk mereka2 yang tidak berhati perut ini... semoga rohnya dicucuri rahmat...dia lah bidadari syurga..

Sunday, February 7, 2010

Rasa itu hadir lagi...

...AL-FATIHAH...
..DIARI IBU NAUFAL & AIRIS..
..ALLAHYARHAM MUHAMMAD HADIF NAUFAL BIN HAFIZ..

..KELAHIRAN TERISTIMEWA 09 NOVEMBER 2007 / 30 SYAWAL 1428..

..JUMAAT 05.02 AM..

7 NOVEMBER 2007..

6.00 am..
pg mcm biasa aku bangun nak pegi keje. kebetulan jgk hari ni suami ku shif pagi..so, kitorang pegi keje same2 walaupun berlainan arah..pagi tu mase mandi, sempat lagi aku ckp ngan suami aku..”papa, tgk perut b ni, nape keras sgt?..menonjol je kedepan. nak bersalin dah ke? lagipun mase tu due aku lagi seminggu 17 Nov 2007.”baby tak sabar nak kuar kot b”? pg tu papa suka sgt..die usap perut aku mcm tak sabar2 nak tunggu kehadiran cahaya mata kami yang kami tunggu2 ni keluar..

7.00 am..
aku ingat lagi, aku pegi keje hari tu pakai blaus warna purple n skirt warna coklat cair. tak sangka rupanya itu baju yang terakhir aku pakai bersama2 ngan naufal..aku sampai ofis mcm biasa, punch kad n terus beli kuih..pagi tu aku mkn kuihje, sbb aku rasa mcm tak selera nak mkn..masa pagi tu baby msih gerak lagi..

ni la baju terakhir yg ibu pakai mase mgndungkan abang.. kalau ibu tgok bju ni, msti menitik air mata ibu..sedihnye ibu....

10.00 am..
kali terakhir aku dapat rasa gerakan baby aku.. aku perasan baby gerak skit je..kat sebelah kanan perut aku ni die tendang.aku tak la syak ape2..lagipun aku tak pernah terpikir benda2 yg buruk n x sangka benda2 yang tak baik akan berlaku..

12.30 pm..
tghari tu aku balik rumah k.lang sebab mak ngan abah datang kat sane.aku leh lagi bawak kete.lagi pun bkn jauh sgt. balik tu aku makan n sempat aku tido sekejap. pkul 2 pegi keje aku tumpang k.lang sampai opis.aku rase cam dah tak larat sangat. mase tu aku tak perasan yang baby aku dah tak gerak..tapi aku dah rase lain macam yang tak baik je. jantung pun berdegup kencang .. bak kate org, mmg xsedap hati la mase tghari tu..sbab perut aku mcm menonjol sgt ke depan.biasanye skejap kembung ke kiri,skejap ke kanan..
ni la kali pertama papa n ibu dpt tgok abang.. abg baru 4 bln dlm rahim ibu..masa tu kami gembira sgt.. ibu xkan pernah melupakan saat itu sampai ibu mati....

3.00 pm..
aku dah perasan yang baby aku tak gerak dari pagi tadi..lutut aku pun mengeletar mase tu..aku pun tipon suami aku.die ckp suruh k.lang hantar pegi hospital. cek baby takut gak ape2 yang berlaku..dalam kul 3.30 aku pun ckp kat k.yus,member opis aku..”kak, baby saye ni mcm tak gerak la kak, pagi tadi rase ok je..dr tghri tadi lagi saya tak rase die gerak..” pastu k.yus suruh aku g hos, ramai gak mase tu yang bagi support kat aku suruh g hos.air mate aku nak menitik mase tu..aku takut..aku takut nak bersalin..aku takut camne nak menghadapi keadaan dalam hos tu nanti, n aku takut kalau ape2 jadi kat anak aku..

4.15pm..
aku pun call suami aku, aku suruh die balik.kebetulan pulak mase tu ada kebakaran, so die tak dapat nak balik. mase tu pulak mcm2 penghlang yang datang.aku sempat balik rumah dulu amik barang2 baby dalam kete, takut gak nti kalau aku terus kene tahan wad.

ni kaki abg..mase ni abg dah tujuh bulan... andaikata la ibu lahirkan abg masa ni, msti abg dpt tgok papa ngan ibu..tpi, xpe la abg..ni semua ketentuan Allah.. kita jumpa di syurga nt ya..

5.30pm..
aku sampai hos dewan bersalin.. lepas daftar, nurse suruh aku masuk dalam bilik n die pasang kan ctg kat perut aku..puas die cari jantung anak aku,tapi tak dengr satu bunyi pun..sunyi je..mcm sunyi nye hati aku mase tu..dada aku dah berdebar2..tibe2 nurse pnggil doktor..doktor dtg n terus scan perut aku..Allah saje yang tau mase tu, mase doktor scan aku tak nmpak lgsung baby aku gerak.kaku je..tibe2 aku npak jantung baby..dah tak berdenyut lagi..tak nmpak lagi jantung kembang kuncup mcm jantung kite yang masih hidup ni..dalam hati aku..YA ALLAH..selamatkan lah anakku YA ALLAH..doktor dah menggeleng2 kan kpla..aku mase tu tak sangka lagi yang perkara mcm ni akan berlaku kat aku..aku tanye doktor..”knp ngan baby sy doktor?” doktor tak jawab sepatah pun, tibe2 dtg 3 org doktor lagi, yang aku ingat name doktor tu Monisha..die scan perut aku lagi..die pun mngeleng gak..aku dah rasa yang anak aku mmg dah takde lagi..dan tak sempat pun nak menjenguk dunia..

6.00 pm..
doktor bagi tau yang baby aku dah takde..mase tu aku tak pk org lain..aku menjerit n meraung sekuat hati dalam wad tu..aku minta nurse tlg callkan husband aku sbb mase tu hp aku bateri kong..time2 camtu lak hp buat hal..nurse pnggil k.lang yang tgah tggu kat luar,k.lang masuk n aku terus peluk k.lang..K.lang pun meraung jgk..haikal pun ade mase tu..die lah satu2 nya anak buah aku yang kenal sape baby naufal..mase tu lah aku rasa mcm nak mati pun ade..tapi aku kene teruskan hidup n aku kene kuatkan smgat sbb aku akan melahirkan seorang bayi yang tak bernyawa lagi..kebetulan mase tu hp k.lang pun xde kredit n xdpt lagi nak hubungi suami aku..tapi nurse dah call, n suami aku dlm perjalanan dtg ke hos.aku tak tau camne suami aku nak berdepan dengan semua ni. dah la 2 mggu lepas die kehilangan mak tersayang..belum kering air mata anak pula yang pergi mengikut jejak neneknya..Allah maha kuasa.Dialah yang menentukan segala-galanya..

mase ni kami gembira sgt sbb papa ngan ibu bakal dapat ank lelaki..tu gmbar bird abg, blik je dr klinik dr.Lee / Serdang, kami terus beli baju wrna biru tuk abg.. (Ya Allah.. kuatkan la semangat ku utk meneruskan cerita ni..)

6.30 pm..
dari jauh aku nampak suami aku berlari2 masuk dalam dewan bersalin, aku menangis dan terus menangis..dalam hati aku, masih tak percaya lagi yang baby dah xde..aku terus keluar dari wad n peluk suami aku..masa tu aku bagitau die yang baby dah takde..baby dah meninggal dalam perut..die menagis kat tepi sudut hospital sambil menekup kedua muka.xsampai hati aku tengok die camtu.die peluk aku sekuat hati, die cium2 aku n die sempat ckp ngan aku, ”kuatkan semangat syg, ini dugaan Allah” kami tak pedulikan org lain,depan kaunter dewan bersalin tu jgk kami berpelukan sambil nangis..sungguh besar dugaan yang Allah berikan ini..

7.00 pm..
tak lame lpas tu mak ngan abah sampai kat wad,aku yang mmg dah menagis terus peluk mak ngan abah. mak ngan abah pun nangis n aku dapat rasa yang mereka terlalu sygkan aku dan tak samapi hati tgk aku mcm tu..bile nurse nampak kami tak dapat mengawal perasaan, die suruh kami sume masuk dalam wad tadi..tak lame lps tu dtg doktor pakar n tanya aku..aku nak terus admit wad ataupun nak tggu sakit bersalin dtg sendiri..mak ngan abah kate terus admit wad.lagipun baby dah takde, elok la dikeluarkan je.sedihnye aku tak dapat digambarkan..anak yang aku kandung selama ini, dah tak bernyawa lagi..

brg2 dan baju2 abg yang papa n ibu dah beli... tapi abg xsempat pakai.. abang... izikan ibu pakaikan baju2 abg kat adik ye..sedihnye ibu bile tgok brg2 ni..

7.45 pm..
aku pun dimasukkan ke wad kelas A 2B bilik 27.kat situ la aku menagis sekuat hati, mase tu la aku tgk brg2 baby yang aku bwk..aku usap2 baju anak aku yang tak sempat dipakai..k.lang bile npk aku cam tu die terus amik brg2 baby n die bwk balik..takut aku teringat..malam tu nurse datang amik darah aku sampai 6 tiub..sakit..tapi aku redha..aku kena kuatkan semangat…

8.00 pm..
mak ngan abah, k.lang pun balik rmh coz waktu melawat dah abis..mak ngan abah ckp ” kuatkan semangat ye tih..mak tau kak tih boleh” Allah lebih sayangkan nya..kita kene redha sebab itu ketentuan Allah..”mlm tu sbelum mereka balik aku sempat mtk maaf ngan mak, abah, n kak lang..
kasut ni ibu beli mase ngndungkan abg.. bile tgok ksut ni, ibu xdpt nk tahan air mata ibu lg.. ibu janji, ibu xkan beri dan pakaikan kasut ni pada sesiapa...kasut ni hnya utk abg...ibu akan simpan sampai ibu mati..

9.00 pm..
tinggalla aku ngn suami aku kat wad yang sunyi dan hening tu..kami sempat baca yasin untuk baby naufal..esok aku akan dimasukkan ubat utk gesa baby kluar..esok aku akan menghadapi saat yang lagi perit dari hari ini..

12.00 am../08 Nov 2007
aku pun tidur bersama baby naufal yang masih ada dalam perut buat kali terakhir..suami aku pun ada menemani aku pada malam tu..aku xdapat nak lelapkan mata..disudut hati aku masih mengharapkan yang baby naufal masih hidup..aku hanya mampu berdoa supaya dapat melahirkan anak dengan selamat esok..

bersambung…

Thursday, February 4, 2010

Airis 1st food..

ptg smlam, blik je keje trus amik airis kat rmah mak die.. smpai rmh mcm biase aku akn nyusukan die. *butek* tp semalam die xnk plak myusu.. dah la aku x bwk pam kat opis, dengan hrapan balik tu nak bagi die susu la, tapi lain lak jdiknye..terpakse la aku memerah sendiri..pastu merengek je kejenye.. tah ape yg x kene tah.. aku pun try2 la suapkan die nestumm.. terkezut aku, die xnyempat2 bukak mulut nak mkn... sian airis..lapar rupenye..
ni la makanan pertama airis.. mule2 mkn sesudu je...pastu nak lagi..lagi..lagi..dan lagi...muke budak kecik sebelum dpt mkn..duk mengetap bibir..tgh mkn..yummy...cedapnye nestum ni...muke airis pas mkn...amboi, bukan main seyum lagi ye..

Tuesday, February 2, 2010

holiday @ melaka.. last day

day 2 @ melaka....
hmmmm... pagi2 airis dh kene bgun..bkn ape, ibu ngan papa die yg excited nk bejalan kt bandar melaka.. tapi, airis ok je... muke pun ceria je mase bgn tido..pagi tu kitorng g bfast dulu kat mahkota hotel..first time airis mkn bubur..wan suap...mmmm cedapnye....nak lagi..nak lagi.. (airis ckp dlm hati)
pas mkn airis nk possing jap.. ye... ye... x sbrnye nak ikut papa n ibu g jln..ni tmpat first yg kitorg pgi..kami pg jln kaki je.. lgpun x jauh sgt dr hotel.malas nak bwk kete sbb jln kt melaka ni kan sentiase jem..pastu nek beca... RM10 satu beca.. pakcik tu bwk kitorng round kat rumah merah ngan kat kapal besar..first time kitorng dpt naik mercedes benz
dlm idup kami..(logo kat depan beca pakcik tu.. hehehe ) mase ni kat rumah merah.. cuaca panas sangt...nasib baik airis x buat hal..last skali kami naik menara taming sari..dh penat sangat sbb terlampau panas..airis pun dh tido mase kat menara tu.lagi pun stroller xleh bwk naik..so, terpakse la aku mendukung airis yg seberat 7 kg tu sambil berpossing.. adoyai...view dr atas..selamat tinggal melaka bndr bersejarah... nt kitorng dtg lagi... tguu airis dh pandai jln plak...(abaikan tudung aku yang berwarna merah n baju warna coklat...x masuk langsung.. tak dan nak gosok tudung lain.. sibuk nak uruskan ank2..hehehe)