Tuesday, March 29, 2011

DIA DEMAM KETIKA USIANYA 18 BULAN...

25 Mac 2011.. genap la usia AIRIS 18 bulan.. 
hmmm.. sekejap je mase berlalu..
rase mcm semalam je terdengar AIRIS bersin n menangis mase mula2 dia lihat dunia dulu..
Skang ni dah besar panjang dah...heheh
Update berat AIRIS mase check up hari tu, 10.5 kg
Tinggi pulak 75 cm..
Pastu kene Cucuk last skali tuk sthun stegah..
Belum sempat menjelang malam, demam pulak tuan puteri tu..
4 hari jugak AIRIS demam..
termasuk la dengan meracau nya, menagis nya, 
membuatkan ibu nya yg sdg sarat ni  tak tido malam..
ni la muka budak demam tu.. kesian AIRIS.. ibu xleh tgok AIRIS sakit. ibu sedih...

Alhamdulillah, skang AIRIS dah sihat mcm biasa..
dah aktif blik mcm sblum die demam dulu..
rumah dah jadik macam kapal karam balik..
Mulut dah mcam murai..pot pet pot pet tah ape yang di bebelkan..hahaha
Tengok je la pic2 kat bwh ni..
tgok pic pun dah tau mcm ne notti nye anak ibu sorang ni..
Buat ibu ngan papa tak kering gusi..
 Eiiii... ucuk la ibu ni...
 Papa ngan ibu ni notti ye!! Airis babab nanti tau la..
 Ooooo.. ibu amik gambar curi ye... siap ibu kakak gusti jap lagi..
 hahaha..papa ngan ibu x dapat cari kakak.. kakak dh nyorok ni.. port baik punye..hehehe..
sambil buat peace tu.. tak tahan bdk kecik srg ni..
dah la ibu.. kakak dah letih la.. 
pegi sikat rambut tu, dah macam hantu kak limah kakak tengok..hahahahha..
Pastu die buat gaye USOP sambil gelek2 tangan mcm dlm cite antu kak limah tu....
"KITE BAKO JE..."
ape lagi.. berguling2 papa ngan ibu tergelak...
hahaha

Sunday, March 27, 2011

LARAT KE AKU???

Baru jap tdi dapat call.. ade member nak oder 32 pcs Airis Wall Deco Cotton Frame..hmm.. banyak..
Alhamdulillah.. rezeki.. kalo xde duit datang nya dri jual cotton frame ni, mgkin blnja pun kena catu2.. maklumla.. mkn gaji ngan govt.. bnyak mane la sgt pun.. nak2 skang ni aku dh start bayar rumah yang RM 8++ sebulan tu.. Adeh!! botak kepala ku.. Skang ni aku dah 8 month preggy.. larat g ke nak wat oder yang banyak2 tu.. Insyaallah..moga Allah memberi kekuatan tuk aku dan suami.. semoga rezeki ini terus berpanjangan... Syukur atas nikmat rezeki yang telah engkau kurniakan ini..Amin..
Jom la klik2 banner kat bawah tu.. mane tau ade yang berkenan di hati..


http://cottonframe.blogspot.com/

3rd PUTRAJAYA HOT AIR BALLOON

ENTRY LAPUK..
Hari Sabtu, Seawal 7.30 pagi kami dah ade kat sana.. 
mase tu belon tengah berlumba2 di panaskan tuk diterbangkan... teruja btul airis dpt tgok belon besar2.. dlm kete pun dah jerit2.. parking pun banyak lagi kalo dtg pagi2.. tahun lepas kami pegi pun seawal 7.00 pgi jugak..mase tu airis baru 5 bulan.. kecik lgi, tak tau ape2 pun..cite nye kat sini kalo nak tgok..
Cuaca pagi tu pun, ok je.. tapi ptg sabtu tu hujan turun.. kempunan kami nak naik belon free  hadiah kemenangan tempat pertama merekacipta lego... dpt duit n naik belon yang terbang jauh2 tu free je..mmg bertuah btul kami.. rezki airis n baby dlm perut..hehehe..
hari ahad plak, kami masuk lgi contest.. kali ni dpt no 3.. berbaloi jgk sbb hadiahnye duit.. dapat la kami bwk blik RM 270 tanpa berasa penat sepanjang 2 hari kat sana.... cume lapar je.. jom la layan pic2 kami spnjang berade kat sna.. byak gile pic.. layannn je la.. zasssss















Thursday, March 24, 2011

MENANG DAN TOP TOP..

Hahaha... tah pape tah tajuk tu.. 
malas nak pikir2 nak buat tajuk ape.. 
jom tgok ape yang aku menang.. ape yang aku top top.. 
eh, bkn aku yang top top tu.. tpi AIRIS..
1st
MENANG KATEGORI FAMILY SEDONDON VERSI KLASIK
Contest anjuran 
link kemenangan kat bawah ni
jom tgok gambar yg menjdi pertaruhan...
memang klasik kan?? ngeh ngeh..

yang top top tu pulak..
AIRIS TOP 5 IN CONTEST PENCARIAN SI CILIK BERGAYA ANJURAN
Link nya kat bawah ni..
cekci sungguh anak ibu ni.. harap2 ade rezki airis.. amin...

Sunday, March 20, 2011

PABILA KEHENDAKNYA KUTURUTI...

 Salam kengkawan.. ni cite minggu lepas punye ye.. berjanggut la duk dlm edit post. x ter publish2.. hari ni baru berkesempatan nak publish.. time ni g bwk airis ke Pull Man Putrajaya.. mandi pool la, ape lagi.. sblum ni nak pegi, asik ujan je ptg2.. jom la tgok gelagat si anak dara kesayangan En. Hafiz ni bile dapat main air.
En. Hafiz.. sila lah layan kerenah anak manja awak ni ye..
 " ibu.. plez ibu.. no snap2.. airis dah tak sabar tgok air kolam tu.. airis nak tiruk cepat ni " papa... don't pegang2 airis ok"
PAPA: " bertuah btul ank dara puan ayu ni" jom2.. papa bwk.. awk ni kene monitor ngn papa" kang, papa lepas awak mandi sorang, habis air satu kolam tu awak telan..bkn leh pecaya anak papa ni..
AIRIS: "ok papa.. airis promise ok..airis minum skit je air kolam tu"
PAPA: " bnyak la kamu punye skit"
 "waaaa... best gile dapat mandi kat pool ni.. kalau la hari2 ibu ngn papa bwk dtg sini kan best"
 "airis nak main ball pulak.. meh sini ball airis tu papa"

"arghhhhhh! bosan pulak... xde kawan nak ajak main ball... bile la adik saya nak kuar dari perut ibu ni.."
 
 " nasib baik ade kakak ni.. die layan je airis main ball tu.. nak ajak ibu main ball, ibu x nak mandi skali ngan airis..ibu kate ibu sejuk..hehehe.. ibu takut air ye???"
 " hahaha..peace... airis berjaya bodek papa tuk bwk airis mandi kat kolam yang dalam skit" tq papa..
"bestnyee...... time kasih papa ngan ibu"
 "uhhhh... sedap sungguh air solivite ni.."
AIRIS : "at last...  terimalah possing menggoda airis tuk anty2 sume.. time ni, muncung ibu airis dah panjang sedepa.. sebab.. airis xnak kuar dari kolam tu.. ibu.. byak2 bersabar ye layan kerenah anak2...
IBU: "Amboi..amboi... bayak la kamu punye sabar.. cepat naik..hari dah nak senja dah ni "

DOA2 DAN ZIKIR2 AMALAN SEMASA MENGANDUNG

Antara zikir dan doa yang patut diamalkan ialah:

1. 
“ Ya Tuhan kurniakanlah kepadaku dari sisi-Mu zuriat ( anak ) yang baik sempurna (tidak cacat ). Sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar dan menerima rayuan dan doa hamba Mu” 

2.
“ Tiada Tuhan yang disembah melainkan Engkau ( Allah ), maha Suci Engkau Ya Allah, sesungguhnya aku termasuk di kalangan orang-orang yang zalim.

3. 
“ Tuhanku berilah kepadaku ( seorang anak) dari anak-anak yang soleh”


Dan apabila saat hampir bersalin bacalah doa ini:
4. 
“ Allah telah mencukupi segala sesuatu bagiku dan sebaik-baik yang ku serah diri kepada Allah” 


Untuk memudahkan bersalin digalakkan pula membaca ayat kursi,
Kemudian pula :

5. 
“ Bahawasanya Tuhanku, ialah Allah yang telah menjadikan langit dan bumi dan yang diantara keduanya di dalam enam hari kemudian Dia bersemayam atas Arasy. Dia memasukkan malam ke dalam sarang yang mencarinya dengan cepat.
Matahari, bulan dan bintang semuanya ditundukkan dengan perintah-Nya. Ketahui olehmu, Allah yang mempunyai pencipta dan suruhan. Maha Mulia Allah Tuhan semesta alam. 

Seterusnya perbanyakkan membaca tasbih ini:

6. 
Maha Suci Allah

7. 
Aku Pohon ampun kepada Allah

Sentiasa membaca doa ini :
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيْمِ8.
أُعِيْذُهُ بِالوَاحِدِ الصَّمَدِ مِنْ شَرِّ كُلِّ ذِى حَسَدٍ
Maksudnya : Aku berlindung akannya dengan pertolongan Tuhan yang Esa yang ditumpu segala kehendak kepadaNya daripada sekalian yang mempunyai dengki
* Sekurang-kurangnya dibaca sebanyak 10 kali setiap kali lepas solat 5 waktu
 
 
P/S: SEMOGA KITA SEMUA DIKURNIAKAN ANAK YANG SOLEH DAN SOLEHAH.. AMIN..
SHARING SI CARING

Friday, March 18, 2011

PANDANGAN INDAH DI PAGI HARI

 Pandangan yang indah dari ofis aku seawal jam 7.00 pagi.. so, sesape nak dtg tgok Hot Air Ballon tu, silalah dtg awl2 pagi ye.. kalo dh tgahari belon pun x ade..panas je yang ade..hehehe... time ptg blum rentu lgi belon ni berterbangan di udara sebab biasanya petang2 hujan.. so, esok dan ahad, jom kite terjah PUTRAJAYA