Tuesday, April 19, 2011

SAMBUNGAN... KAMI KE DARUS SYIFA BANGI

Disebabkan demam airis yang tak kebah2 walaupun dh bagi mkn ubat, maka kami buat keputusan bawak airis ke Darus Syifa petang selasa  12 April 2011.. smpai kat sane, airis makin melepek.. mmg nampak x larat sgt.. badan sepanas2nya...  kaki tangan sejuk mcm rendam dlam air batu.. demam kategori ape cam tu ek? aku pun pelik.. airis tak selsema.. batuk pun tak..

kami dapat no 16. nasib baik x ramai sgt.. so xde la lame sgt menunggu.. makin lame airis jadi makin letih.. tersandar kat bahu papanya.. aku x amik gambar pun, sebab hati tak tenang.. takut pun ada.. sampai giliran kami, kami dibawa masuk ke bilik ustaz Khairuddin.. Mase ustaz bace ayat Quran sambil pegang kepala airis, time tu meremangkan bulu roma aku.. Airis tgah terlepek kat bahu aku, terus bangun meronta2.. smpai digigit tgan papa nya.. pastu keluar peluh2 dari dahi n kepala dan kuyup 1 badan bermandikan peluh.. bulu roma papa pun meremang time tu.. ustaz tu ckap, ade gangguan..  budak2 kecik time demam, ade la makhluk2 yang suke mengacau die.. Insyaallah, lepas dimandikan air yang dah dibaca ayat2 suci tu 3 hari berturut2, eloklah demamnya.. kata ustaz.. Alhamdulillah... airis nampak bertenaga skit bile kluar dri blik rawatan tdi..


kami trus blik... dh sampai rumah, baru la airis mkan.. nmpak die lapar sgt... kesian tul airis..ptut la die meracau2 sblum ni.. mcm takutkan sesuatu.. time tido buai pun, melompat kluar smbil ckap tak nak..tak nak.. time tgah mlm pun same.. tak nak... tak nak.. iiee.. meremang tul bulu tengkuk aku.. petang tu mase magrib, ustaz tu suruh pagar rumah skali.. renjiskan air yg dibaca ayat suci tu ke sekeliling rumah..takut dlam rumah tu pun ade jgk makhluk2 tu..


Malam tu,Demam airis masih tak kebah.. cuma kurang skit je dri smlanm..badan stil panas.. mase aku bagi airis makan ubt malam tu dlm pkul 10 mlm, aku menangis.. aku peluk die, aku dh tak tertahan2 dah air mata ni.. aku ckp ngn airis, " cepat2 sembuh ye kakak.. kalau kakak dah tak larat sgt, bagi je ibu sakit kakak ni.. ibu sanggup" airis pandang je muka aku sambil nagis jugak.. kesiannya airis.. papa pun mcm nak menangis..


Pkul 12.45 mlm, airis mule terketar2 balik.. kaki ngn tangan sesejuk2 nye.. bdn panas balik.. aku sapukan air yng ustaz tu bagi.. menjerit2 airis time kami sapu kat celah ketiak die.. mgkin die sejuk n mgkin jgk ade something masih duk lgi mgacau2 die.. airis pandang kiri kanan kat syiling rumah.. aku dh meremang dah.. papa pun same naik meremang bulu roma.. mmg takut malam tu.. lepas sapu air, baca ayat kursi dn letak surah yasin dn Al- Quran kat kepala airis, barula airis dapat tido.. sampai ke pagi.. alhamdulillah..pagi tu dh ok.. aku sapu pulak daun bunga raya yg dah diramas2 kat ubun2 dia..Alhamdulillah...Alhamdulillah.. airis makin sihat sampai ke hari ni... skang ni tetiap mlm je, kalo aku terjaga, aku mesti pegang kaki tangan airis.. tkut sejuk .. kalo sejuk tu, pham2 je la kan...


sampai ke hari ni rasenye letih ku tak ilang.. 4 hari aku tak tido mlm.. makan pun x lalu..sampaikan baby dlm perut pun terabai.. kesian baby... kesian kakak airis.. dan kesian jugak kat papa... harap lepas ni semuanya kembali spti sediakala..Amin...

lepas ni nak buat persiapan  menyambut kehadiran orang baru dalam keluarga kami pula.. bukan lama lgi.. bulan depan je.. sekejap je mase berlalu.... Terima kasih yang tak terhingga kepada keluarga tersayang dan  kawan2 yang mendoakan kesihatan airis.. hanya Allah dapat membalasnya...

8 comments:

MummyEcha said...

Alhamdullilah...........meremang bulu roma..

airis naufal said...

sya yg menanggung ni lg mremang cik bal.. nak blik rmh pun tkut..

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

alhamdulilah semuanya dah okkan..meremang bulu roma kak jue baca kisah ayu ni

alyyani said...

alya doakan semua nya dipermudahkan untuk ayu sekeluarga. tak boleh nak deny kewujudan benda2 halus ni kan. kita as parents kena pandai handle situasi kena jadi kuat untuk anak2. syukur airis dah sihat :)

airis naufal said...

cik jue: tu la kak.jue.. sy pun x sgka bnda2 cm ni leh jadik.. syukur sgt airis dh pulih.tpi sy sntiasa pntau n tak biarkan die main srg2 dlm blik..

airis naufal said...

alyanni: hmm.. mmg, kdg2 kite lupe yg mereka pun wujud.. hnya perlu berdoa je, moga benda2 tu tak gnggu kita.. takutnya hanya Allah yg tau..

anie said...

alhamdulilah da sihat...
macamtu pun ada kan..kita ingat dia demam biase je sekali...ush...takutnye

syawalsimpsons said...

alhamdulillah dah kembali seperti sediakala...harap pasni kn la berhati-hati...sue pun takot gak bl baca ni..mmmm...cian airis...kecik2 dah merasa pengalaman cam2...