Monday, April 18, 2011

KISAH KETIKA UMUR AIRIS 1 TAHUN 6 BULAN...

Ahad..10 April 2010... masuk ni, dh kali ketiga airis demam sejak 25 Mac hari tu.. lepas mandi pagi ahad tu, tetiba badan jadi panas.. kaki tngan sejuk.. tapi, airis still aktif mcm biasa.. pastu kami ke Nilai tuk cari kain cotton yng customer oder.. sampai kat nilai, airis dh melepek.. mcm x larat sgt... hmm dah sah la demam ni.. pastu kami blik je.. x jln mane2 pun.. smpai kt rmh trus bg airis mkn ubat.. ingatkan kebah la demamnye, rupenye lgi bertambah teruk.. malam tu, airis demam sampai menggigil2.. yg herannye, kaki ngan tangan die sejuk gile.. panas tang badan je.. peha pun sejuk.. cek2 suhu, dekat 41co dh.. aku mule tak lelap tido.. amik air suam n asam jawa, basahkan dahi, dn seluruh bdn die.. pastu sumbat pulak ubat kat dubur.. still mcm tu, xde perubahan..


Isnin.. 11 April 2011.. disebabkan aku tak larat sgt, makanya aku pun EL tuk hri isnin tu.. mandikan airis ngn air panas pagi tu.. badan still panas.. mate dh kuyu dh.. kesiannya hanya Allah yang tau.. tah kenapa kali ni demam, punye payah la die nak telan ubat..rase nak marah pun ade.. tapi, tahan je.. aku hantar die pegi rmh pengasuh dlm pukul 11 pgi.. dengan harapan, bile die ade kawan kat sane nt, demam nya krg skit..lgpun aku mmg x lrt sgt, sbb berjaga 1 mlm..dengan keadaan aku yg sarat ni, korang pham2 je la penatnye mcm ne kan? tapi gagahkan jua demi anak tersyang..pukul 3 ptg aku amik airis.. bdn die pnas jgk.. x kebah2 pun.. aku bwk blik n tidokan die.. menjelang mlm tu, pukul 12.30 tetibe airis menggigil lagi.. badan tersangat2 pnas.. aku dh buntu dh.. tk tau nak buat ape.. bgi mkn ubt pun x kebah, lap ngn air asam jawa pun x surut.. last2 kami bt kptusan bwk airis ke hospital putrajaya je..


Mase kat hos, cek2 suhu bdn 41co. trus bwk masuk airis kat dalam wad n masuk ubat ikut dubur.. pastu doc amik darah n suruh mandikan airis.. time tu yang buat aku tak tahan lg air mata dri mengalir.. merayu2 airis mintak jgn dimandikan.. mengigil2 lesejukan.. tapi, ibu ngn papa terpaksa.. hampir stgah jam jgk dlm blik air.. lpas tu cek suhu bdn blik, trun 38 co.. pkai kan airis baju n aku peluk die kuat2.. bibir pun biru tahan sejuk.. hmmm ...hati ibu mane la yang tak sedih bile tgok anak sakit.. kptusan drh pun dh kuar. doc ckp, darah normal.. cume ade sdkit lebihan darah putih.. tapi sikit je n tak perlu risau.cume doc bg ubat demam n antibiotik je.

hanya gambar ini je yang dapat ibu rakamkan.. papa tengah menenangkan airis yang baru pas mandi.. kesian sgt airis.. mase ibu amik gmbar ni, ibu tgah menangis kesedihan. biarlah ibu yang tanggung sakit tu.. ibu sanggup..

to be continued...

9 comments:

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis said...

kesiannya dia, kalo anak2 demam kita mamanya la yang paling risau kan, teringat time balqis admitted ward kena demam panas b4 this

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

kesian airis....setakat ni farisyah tak pernah demam tinggi mcm gini....risau betulkan hati kalau anak jadi mcm gini kan...

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

kesian airis....setakat ni farisyah tak pernah demam tinggi mcm gini....risau betulkan hati kalau anak jadi mcm gini kan...

syawalsimpsons said...

teringin nak tau citer seterusnyer...mmm...mmg sedey bl anak sakit...org pandang mungkin kata benda biasa...tp benda 2 x kn pada yg katakan...sedey tgk airis cam2...moga sihat sentiasa

airis naufal said...

anje: tu la.. kita ni sakit xpe, tapi kalo ank kite yg skit mmg hati ni runsing..risau.. bercampur baur semua prsaan..

airis naufal said...

kak jue: tu la kak.jue.. ade cerita seram sebenarnya disebalik demam airis ni..

airis naufal said...

syawal.. tu la.. mgkin benda ni biasa.. tpi tak bagi saya.. kesihatan ank paling sya utamakan, sbb sy pernah kehilangan anak.. Airis lah penawar hati saya..

alyyani said...

alahai airis, kesian nye kamu. kesian dkt ayu jugak sebab tgh sarat. ntah mitos ke apa, tp org ckp kalau adik dia dah nak keluar ni dia akan jatuh sakit. mcm paling teruk la. sama la dgn my nia dulu. mungkin kebetulan. hope airis sihat2 je bila mama nak deliver nanti ye. faham keadaan ayu, mmg tak larat jd nye. be strong ok.

airis naufal said...

Alyani: hmm..mintak2 btul2 la mitos.. biarla pas ni dh dpt adik, airis sihat 2 slalu.. x larat n tak snggup nk tgok die sakit.. tggal 4 mggu je lgi ni nak lahirkan org baru.. mtk2 semuanya ok..airis n ibu die sihat2 slalu..tq alyani..