Wednesday, December 28, 2011

HOBI IBU LAGI DAN LAGI..

Hobi ibu ni ade byk.. 
salah satunye adalah snap2 gmbar.. 
lately ni sgt2 suke snap2 gmbr.. 
walaupun bzy dgn hobi yg satu lg tu 
( bt frame, design frame).. 
tapi, camera ttp di hati.. asal ade waktu terluang, 
snap2 tu mesti perlu.. 
untuk kepuasan diri sendiri bile dpt
 tgok gmbr yng di capture tu cantik.. 
takde la cntik sgt, tapi bagi ibu yg  tak pro, 
dan tak pernah blajar fotografi kat mane2 ni..
ape yg ibu  snap2 tu ok la jugak... 
nak join kelas2 fotografi mmg ade niat, 
tapi masa mengatasi segalanya.. tak sempat.. 
tapi, dengan cara practice selalu pun,
 kite boleh bandingkan cara kita 
masa mula2 snap2 dengan skrang.. 
creatif tu perlu bagi menghasilkan gmbr yg cantik.. 
hmm..panjang pulak berceloteh.. 
ade satu je niat tak tercapai lg.. 
nak beli FLASH for my BABY D
(gelaran tuk nikon d90 saye) hehehe.. 
dah survey hari tu, tapi hrganye riban ribun jugak.. 
tunggu la kot2 papa nak bg hadiah 
sempena annyversry b ke 5 bln 1 ni..
boleh ke papa??? hahaha

pic 2 dibawah ni semua, no editing..no crop2.. 
no touch up2.. original capture from me!













Tuesday, December 20, 2011

MAAFKAN IBU KAKAK!!


 Maafkan ibu kakak..maafkan ibu... 
malam tadi ibu suap kakak makan... 
mase ibu suap udang dlam mulut kakak, 
kakak gigit tangan ibu.. 
aduh..sakit betul.. 
tepat kat kuku ibu.. 
sepantas kilat, ibu lempang muka kakak... 
kakak terkejut.. mugkin kakak ingat 
nak gigit udang tu, 
tapi tergigit tangan ibu... 
kakak terus nangis.. 
entah knpa dengan ibu mlm tadi, ibu pun tak tau.. 
dh lempang muka kakak tu, 
ibu letak kakak kat balkoni luar, 
ibu kunci pintu.. 
kakak panggil ibu... 
"ibu... sakit ibu... sakit... "
"ibu...kakak kat luar ni.." 
sambil menagis dan ketuk2 pintu... 
sedihnye ibu.. ibu buka pintu, 
ibu nangis.. ibu peluk kakak kuat2.. 
ibu cium2 kakak puas2..
ibu tak sengaja kakak...  
maafkan ibu... 
ibu sayang kakak sangat2... 
lebih dari nyawa ibu sendiri...


Maafkan ibu sekali lagi KAKAK.. 
sesungguhnya ibu berusaha menjadi ibu 
yang terbaik buat anak2 ibu.. 
tapi kadang2 ibu terlupa... ibu tertewas juga... 
ibu nak kakak tau.. 


KAMU ADALAH JANTUNG IBU...NADI KEKUATAN IBU.. TANPA KAMU, TAK MUNGKIN IBU DAPAT MENERUSKAN HIDUP DI DUNIA INI...


sekali lagi... maafkan ibu kakak......




DANAU TOBA MEDAN INDONESIA - DAY 2

06 November 2011.. dah masuk hari kedua di kota MEDAN.. masih tak nampak lagi ape2 yang best kat sini... seawal 7 pagi, kami dah berkumpul untuk ke DANAU TOBA yang sejauh 5-6 jam dari kota medan.. mmg jauh.. naik kematu duk dlm van.. jom tgok gmbar smbil bercerita..
monyet2 di danau toba..sangat2 jinak.. mase nak snap2 ni aku takut2 jgak, kang tak pasal2 kene terkam.. 
otw ke danau toba.. Amani tido spnjang perjalanan.. kakak airis pun same.. 
inilah danau toba... sangt2 teruja bile sampai kat sini.. baru la terasa best skit sejak semalam ade kat sini.. besar sangat2 tasik ni.. jom bace skit sejarah danau toba...
Danau Toba adalah sebuah danau vulkanik dengan ukuran panjang 100 kilometer dan lebar 30 kilometer..dengan aras permukaan setinggi lebih kurang 900 meter (3,000 kaki)  ce korang byangkan besar mane.. terletak di Provinsi Sumatera UtaraIndonesia. Danau ini danau terbesar di Indonesia dan Asia Tenggara. Kat tengah2  danau pulak ade sebuah pulau vulkanik bernama Pulau Samosir.
 Danau Toba terjadi saat ledakan sekitar 73.000-75.000 tahun yang lalu dan merupakan letusan supervolcano (gunung berapi super) . bahan-bahan vulkanik yang dimuntahkan gunung itu sebanyak 2.800 km³, dengan 800 km³ batuan ignimbrit dan 2.000 km³ abu vulkanik . Debu vulkanik yang ditiup angin telah tersebar ke separuh bumi, dari Cina sampai ke Afrika Selatan. Letusan terjadi selama 1 minggu dan debunya mencapai 10 km di atas permukaan laut.
Letusan gunung berapi ini meyebabkan  menghapuskan jumlah manusia sehingga  60% dari jumlah populasi manusia bumi saat itu, iaitu sekitar 60 juta manusia. 
Setelah letusan tersebut terjadi, terbentuk lah  kaldera yang kemudian dipenuhi air dan terjadilah tasik yang sekarang dikenal sebagai Danau Toba. Tekanan ke atas oleh magma yang belum keluar menyebabkan munculnya Pulau Samosir di tegah2 danau toba,.,,









Wednesday, December 7, 2011

MEDAN - DAY 1

02 Nov hingga 05 nov 2011( dah lame baru nak update)
Family Trip ( family hubby)
Lokasi : Medan. Indonesia
Jom tengok gambar sambil bercerita ye..


2 Nov 2011, Flight kami KUL-MES dijadualkan berlepas jam 11.30 pg, 
tpi mcm biasala, kalo dh air asia namenye, delay sampai kul 2.30 ptg..
 sambil tggu flight, amani tido dulu. mmg saje bg tido bia dlm flight nt die x meragam..
maklumla, anak2 ibu ni 1st time nek fligt..
 mase menunggu tu, tah cemane hp samsung galaxy aku leh cicir.. 
baru je pakai sebulan..nak kate kene cilok, xde pulak..  last skali, aku dpt col mak aku.. peh tu..ilang tah kemana.. langsung ilang trus mood aku nk bercuti..   
gmbar kt bwh ni sblum hp ilang ok.. masih ceria..

teruja btul airis dapat tgok ayop pane( aeroplane).. 
dah xnak pandang camera dah.. mase kat atas flight, 
airis ngan amani btul2 menguji kesabaran ibu.. 
dh la ibu awk ni baru je ilang hp, saba..saba..

ha.. ni rupe bdk 2 org ni mase flight nak berlepas ok..
 yg sorang xnk pkai seat belt, yg sorang tu, 
ibu sumbat susu xnak bg telinga berdengung, boleh plak die xnak susu,..
same mcm kakak jgk nak duk kat atas kepala seat tu.. 
aku ni dah mcm hape tah, terjerit2 dlm flight marahkan bdk berdua tu.. hehe.. 
kalo pikir2 balik klaka pun ade.. maklumla 1st time bwk 2 org anak skali n 1 st time jgk diorng nek flight..so, mcm2 perangai hokey!
kami dah memasuki perairan indonesia...

alhamdulillah.. selamat sampai di kota medan yg sesak, padat, semak.. semua ade..
kami mendarat di lapangan terbang POLONIA, Medan jam 3.15 ptg.. 
dekat je rupenye medan ni.. x sampai sejam pun atas flight..
ececeh..anak ibu possing dengan beg hadiah hari lahir ke dua dri ibu tersayang..

sampai je di polonia, kami dijemput oleh 2 van dari hotel garuda.. 
sepatutnya van yg bawa penumpang tu, boleh memuatkan kami semua 17 org.. 
tpi, biasala..masing2 nak naik van cantik dan beraircond.. 
last2 kami yg lambt ni terpaksa naik van buruk ( bengang skit mase tu).
 van ni untuk bwk beg shaja ok.. mase otw tah cemane boleh pulak
 excident van buruk ni dengan motor.. 
dah la aku berlima je dlm van tu termasuk airis
 ( nasib baik amani naik van lg satu)
lepas tu di bantai pulak bertekak tengah jalan pemandu
 van dgn org yg excident td..siap tarik2 baju.. 
aku punye la takut.. dah la baru sampai kt negara org.. 
di jamu pulak dgn benda2 yg tak spatutnya.. 
bertambah lagi bengang aku yg kedua.. 
lpas tu berejam plak tggu kat tepi jalan tu, tggu van lain dtg jmput kami..org lain dh sedap2 tido baring kat hotel.. kami??
korang layan je la gmbar kat bawah ni, tgok je la van tu buruk ke tak buruk...

 kesian airis.. sabar je la airis.. pengalaman kan??
akhirnya stlah sejam menunggu sampaila kat GARUDA HOTEL.. hmm.. ape2 pun ni sume pengalaman di negara org kan? lpas ni, kalau di beri peluang pegi ke medan, aku mmg tak nak dah.. bagi la ku duit skali pun,aku tak nak... cukup la sekali..

ikuti sambungan TRIP KE MEDAN NEXT ENTRY