Monday, October 31, 2011

ESOK KAMI AKAN TERBANG

Esok kami akan terbang ke Medan Indonesia.. doakan kami selamt pergi dan slamat balik semula ke tanah air ya ibuk ibuk bapak-bapak.. kehkeh.. 

Sunday, October 30, 2011

HUKUM GANTUNG GAMBAR KELUARGA DALAM RUMAH


DI COPY PASTE DRI BLOG CIK JUE

Aku ada sedikit keliru dengan isu  pengantungan gambar keluarga di dinding rumah...
sebab orang yang mempertikaikannya adalah family terdekat dengan aku....
jadi pagi ni aku berusaha mengoogle hukum nya..dan hasilnya ialah...


kongsi dari USTAZ NOR AMIN dan beberapa lagi laman web yang lain

Soalan yang diajukan :

Apa hukumnya kita menggantung gambar bernyawa didalam rumah. Contoh gambar kita menerima sijil?
Jawapannya

Menggantungkan gambar yang bernyawa di dalam rumah ialah seperti gambar binatang, gambar orang atau gambar keluarga tuan rumah. Setelah saya meneliti masalah ini bahawa memang haram dan Nabi melarang umatnya meletakkan gambar bernyawa di dalam rumah, kerana malaikat rahmat tidak masuk di dalam rumah untuk memberikan rahmat. Hadis Nabi yang bermaksud :
Dari 'Aisyah r.a katanya, dia membeli bantal-bantal kecil bergambar-gambar. Maka tatkala Rasulullah SAW melihat bantal-bantal tersebut baginda berhenti di muka pintu dan tidak terus masuk. Aku tahu dari wajah baginda bahawa baginda tidak senang. Berkata 'Aisyah: "Ya Rasulullah! Aku bertaubat kepada Allah dan Rasul-Nya. Apakah kesalahanku? Rasulullah SAW kembali bertanya: "Bantal-bantal apakah itu?" Jawab 'Aisyah, "Aku membelinya sebagai tempat duduk anda atau tempat anda bersandar." Sabda Rasulullah SAW: "Pelukis gambar-gambar ini akan diseksa di hari kiamat seraya dikatakan kepada mereka: "Hidupkanlah gambar-gambar yang kamu lukis itu!" Kemudian baginda bersabda: "Sebuah rumah yang terdapat di dalamnya gambar-gambar (haiwan), malaikat tidak mahu masuk ke dalam rumah itu." (Riwayat Muslim)

Berkata Imam Manawi : 
Yang dimaksudkan dengan gambar pada hadis ini ialah suatu yg mempunyai ruh sekalipun tidak mempunyai bayang dan tidaklah termasuk dengan gambar yg tidak mempunyai ruh seperti pohon-pohon kayu. Dan yang dimaksudkan dengan malaikat pada hadis ini ialah malaikat yg membawa rahmat kepada penghuni-penghuni rumah.Adapun malaikat pencatit amal tiadalah berpisah ia dari seseorang anak Adam.
Haram bagi orang yang meletakkan gambar atau patung yang bernyawa di rumah-rumah mereka, sama ada separuh gambar atau sempurna gambar tersebut. Tiada mengapa dan diharuskan meletakkan gambar yang berbentuk pohon, kapal, rumah, ayat Al-Quran, Kata-kata hikmah, kereta, motorsikal dan sebagainya.

Hal di atas beza dengan gambar-gambar fotografik yang dihasilkan oleh kamera dan video. Harus bagi sesiapa yang ingin meletakkan atau menggantungkan gambar fotografik di rumahnya. Jika gambar fotografik tersebut mengandungi unsure-unsur pemujaan, mendedahkan aurat, mengagungkan gambar tersebut dan seumpamannya, maka hukumnya adalah haram dan bersesuaian dengan pendapat Dr. Yusuf al-Qaradhawi dalam buku 
Seni Dalam Islam :

"Hukum gambar-gambar fotografik pada asalnya harus selagimana gambar tersebut tidak mengandungi unsur-unsur yang diharamkan seperti mengagungkan gambar seseorang yang mempuyai kemuliaan dalam agama ataupun disebabkan kedudukan dan pangkat yang dimilikinya, apatah lagi sekiranya orang yang diagung-agungkan terdiri daripada orang kafir, fasiq, penyembah berhala, komunis ataupun tokoh-tokoh seni yang menyeleweng.
"

Pandangan saya, gambar manusia atau makhluk bernyawa yang dihasilkan oleh seni lukisan, adalah haram sepertimana yang terdapat di dalam hadis di atas. Di haruskan gambar dari hasil seni lukisan bukan gambar manusia dan makhluk bernyawa seperti gambar pemandangan, masjid, rumah, kereta dan seumpamanya. Harus juga bagi gambar yang dihasilkan oleh kamera atau video untuk digantung atau diletakkan di rumah bukan bertujuan penyembahan, mengagungkan, gambar yang tidak mendedahkan aurat, gambar orang kafir dan seumpamanya. Gambar kamera yang dibolehkan adalah bertujuan sebagai kenangan, tanda kekeluargaan dan seumpamanya.



 maknanya tak salah aku nak frame gambar aku dan keluarga didinining rumah sebagai kenangan...

ALHAMDULILLAH.. SEMOGA ALLAH MEMURAHKAN LAGI REZKI KAMI SEKELUARGA... AMIN....

MUNGKINKAH???

Mungkinkah akan tercapai hajat kami.. Insyaallah...  Amin...
(seisi verangan-rangan di pagi isnin)
p/s : contest dh tamat ye..
hadiah tu KAK ANA esok sy pos hokey.. pemeneng contest yg baru dh ade..nt kite umum..

Wednesday, October 26, 2011

NO EXCITED..

Tinggal 5 hari lagi nak pegi bercuti... tapi...............
kenape x excited ni??? rasa mcm nak buat teka teki pulak..
SIAPE TAHU KAMI NAK PERGI BERCUTI KE MANA RABU MINGGU DEPAN? 
KLU : LUAR NEGARA
Siapa dpt jawab dengan pantas dan tepat, mcm biasa akan dpat 1 hadiah wall photo potrait tajaan AIRIS WALL DECO.


P/S bdk2 opis aku xleh join...

Tuesday, October 18, 2011

TAMAT SUDAH..HAHAHA

 TEKA TEKI TEKA TEKUK TELAH TAMAT SUDAH.. 
DAN PEMENANGNYE DAH ADE.. WAKAKAKAK.. CONTEST TAK SAMPAI 5 MINIT PUBLISH, 
DH ADE ORG JWB DGN BETUL.. KEHKEH..
NMPAK SGT SONANG BAI TUU... 
JOM KITE GOBEK2... APEKAH YANG ADE DIDLM BALUTAN MISTERI ITU...
 JENG..JENG..JENG...
 DAH NAMPAK SKIT DAH TU...KIKIKI
PEACE NO WAR!!! HAHAHAHA
VVVV
VV
V
V
V
V
V
V
VV
V
TARAA....................... JAWAPANNYE IALAH....
BUAH KUINI...


DAN.... Pemenangnya adalah...................................................................................................................................................................................................................................................................
KAK ANA!!!!!
tahniah pada kak ana.. anda berjaya menjawab dengan pantas dan tepat!!
sila tinggalkan alamat anda kat komen entry ni ye kak.. TQVM
P/S : NAMPAK SGT AKU NI X DE KOJE KAN???? KUSUTTT.KUSUTTTTT...
KORANG MESTI SUKE, KLAU AKU KUSUT, SEBAB KORANG BOLEH MENANG BYK HADIAH.. KALAU BNYAK KALI KUSUT, BYAK LG LA TEKA TEKI TEKA TEKUK..HAHAHAH..
APE2PUN THANKS, SBB SUDI JGK MEMERAH SEDIKIT OTAK DI PETANG HRI NI...

Blogger aEn+aReaL=Ryan said...

buah manga?
October 17, 2011 11:41 PM
Delete

Blogger anie said...

buah manga kot..
October 17, 2011 11:46 PM
Delete

Blogger –•-•»(•°whØØþ whØØþ€€°•)«•-•– said...

BUAH KUINING KOT
October 17, 2011 11:48 PM
Delete

Blogger ::Mamalyna:: said...

buah ciku
or buah pelam aka kuini
October 17, 2011 11:51 PM
Delete

Blogger Mrs.Imran said...

buah mangga yg jenis besar...heheheh..blh teka banyak kali tak?
October 17, 2011 11:52 PM
Delete

Blogger Mrs.Imran said...

buah nenas madu...
October 17, 2011 11:58 PM
Delete

Monday, October 17, 2011

TEKA TEKI TEKA TEKUK

DIPETANG YANG KUSUTTTT NI,
 SAJE NAK BG KORANG PERAH OTAK SKIT SUH TEKA APE BENDA YANG ADE KAT ATAS MEJA AKU NI... SAPE TEKA TERPANTAS N JAWAPAN DIE BETUL AKAN MEMBAWA PULANG HADIAH MISTERI DARI AIRIS WALL DECO =)

Klu : Buah- buahan
p/s: bdk2 opis xleh masuk..haram..hahaha

ce teka..ce teka.. ce teka..

MCM2 PEEL LA AIRIS

Ni kisah mase aku dlam pantang..lame gile kan baru nak publish..dok tersengguk2 dlm draft.. hri ni baru sempat nak publish.. tu pun ssb hri ni aku raseKUSUTTTTT yang amat sgt..kusut mcm pic kucing dlm entry aku sblum ni.. bg mengurangkan rasa kusut yg ade ni, baik aku pi tgok gmbr3 anak2 aku dlm blog ni.. hilang skit rase kusut

ade ke patut die nak pakai baju adik.. aduyaii airis ni.. saba je la ibu..naik kembang suda rompers adik awk pakai 


merajuk la konon.. xnak bukak.. ha, pakai la sampai besok pagi pun xpe.. =)

p/s: Belum sempat lg nk update psal besday airis.. 
bz yg teramat sgt..

APE PUN X BLEYY

2 minggu lagi nak pegi Bercuti.. Passport pun x buat lgi..
APE PUN TAK BLEYYY..

MENANGIS DALAM HATI...

 Bacalah wahai insan yang bergelar ADIK..
Adik, 
Semua orang sayang adik,
Mak dan Abahlah Yang paling sayang adik dlm dunia ni,
Along, Angah, Kak lang, Kak Tih, Kakcik...
Bah kan Anak2 buah adik, Semuanya sayangkan adik...
Tapi.......
Kenapa adik tak syangkan diri adik...
Kenapa adik tak fikir orng2 sekeliling yg sayangkan adik...
Ingatlah.. Setiap kata2 kami adalah nasihat..
supaya adik tak lalai lebih jauh.. 
Kak Tih hanya mampu menangis di dalam hati..
Tak mampu rasanya berkata apa2 lagi..
Ingatlah ADIK...
Semua orang sayangkan adik....
Semoga ADIK cepat sembuh.. 
AMIN

kejadian malang yg berlaku malam tadi yang menimpa adik..


Ini lah ADIK saya...

Thursday, October 13, 2011

MR. 'K' SAYA!


Salam kawan-kawan.. dah berbulan2 nak cerita pasal mr. K saya.. asik tertangguh2 je..
bukan untuk bermegah2 disini sekadar mencoret kenangan untuk diingati masa tua nanti.. cewahhh
Pada 1 RAMADHAN 1432H ( mase tu tengah cuti bersalin amani), Mr. K telah menjadi milik kami.. yang dibanggakan disini sebenarnya dapat beli Mr. K dengan hasil titik peluh kami dengan keuntungan menjual frame selama 2 bulan.. dapat la beli sebijik lagi kereta untuk memudahkan kami menghantar frame, mengankut kayu2 yg dah siap, semua boleh sumbat.. syg nak sumbat kayu2 dlam kereta persona kami yang tak berapa nak baru tu... punya la gigh kami suami isteri.. cuti 3 bulan tu mmg aku tak sia2 kan.. cari duit puas2.. hehehe.. dapatla beli Mr.K dengan cash.. bukan hutang.. walau pun second hand, tpi mr.k sgt2 bermakna bg kami..masih cantik lagi wlaupun kereta lama.. jgn buat hal sudah la ye en. K!!



Wednesday, October 5, 2011

GAMBAR KAMI TELAH DI COPY UTK PENIRUAN

Salam kepada semua customer AIRIS WALL DECO..pihak kami telah dapat mengenal pasti sumber2 yang telah dipercai mencuri gmbar 2 di dalam blog kami termasuk gambar anak kami untuk tujuan peniruan.. Dan kami telah mendapat tahu, org yg mencuri gambar kami telah mem publishkan gambar2 kami di dalam facebook beliau sebagai contoh untuk menjual produk mereka.. sekiranya ade pelanggan2 saya yang terjumpa gambar2 dan fb org tersebut, boleh hubungi saya secara personal untuk kami mengambil tindakan selanjutnya.. -sya telah mendapat maklumat dari sumber2 yang boleh dipercayai-


Kerjasama anda diperlukan dan didahulukan dgn ucapan terima kasih..