Thursday, April 28, 2011

AIRIS MENGETOP LAGI KAT CONTEST MAMA BALQIS..

sgt tdak percaya okey Airis slah sorang Top 6
sebab, yang dapat masuk top 12 sumenye anak blogger2 yg famous2 n comel2..

Agak2 ade ke can airis nak menang?? itu sume bergantung pada juri.. kalau ade rezki takkan kemana..
tahniah  n gud luck jugak tuk sume peserta yang lain... 

Tuesday, April 26, 2011

KEHENDAK ATAU KEPERLUAN??



Rasanya lebih kepada KEHENDAK kan? 
hmmm.. Insyaallah, kalau ade rezki lebih bulan ni, 
nak merasa jugak pakai I-PAD ni.. 
senang nak bwk kemana2.. 
tak berat...hehehe(alasan)

Wednesday, April 20, 2011

BILE IBU JADIK TUKANG GUNTING..

Hahahah.. kalo tgok  gmbar airis ni mesti nak gelak.. dah macam antu dah aku keje kan airis.. nak gunting rmbut depan tu je, tapi sapu bedak sampai 1 badan.. yang si kecik ni pulak, layann je ibu die nak buat ape pun..
muke panas je sebab kene gelak ngan papa ngan ibu..

Buat muke sedih plak die..hehehe..sayangggg sgt kat anak ibu ni..
last2 baru nak gelak... kali ni nekad nak simpan rmbut airis smpai panjang.. tapi, tgok keadaan la.. sebab rambut airis ni tebal.. tido mlm2 berpeluh.. mashammmmm je bau...hehehe

Tuesday, April 19, 2011

KEMENANGAN KE 4 DI BULAN 4...

Alhamdulillah.. masih ade rezeki lgi tuk airis menang contest 
SI MANJAKU COMOT TAPI COMEL anjuran  
Airis dapat no 3.. nak tgok entry kemenangan kat sini ye.
 hehehe.. ni la pic yang comot tapi comel tu.. tahniah airis.. tahniah jugak tuk pemenang yang lain..

AIRIS DAPAT HADIAH DARI PAPA DAN IBU

Mase airis sakit hari tu, mcam2 kitorang janji ngan airis.. siap ckap ngan airis..
"kalau kakak airis makan ubat, nanti kakak airis cepat sihat, nanti papa ngan ibu belikan beskal baru, 
bawk pi jenjalan, belikan kasut baru, bwk pi playground, beli mainan baru.." kakak nak tak? 
airis pun jawab " nakkk.. nakkk"
tapi makan ubat tak nak nak jugak.. haduiii... mmg kitorng paksa die mkn ubt demi kesihatan dia.. 
ayat2 tu sume nak pancing je sebenarnye.. agaknye mcm tu jgk la korang sume bile tgok ank sakit kan? 
sggup janji ape saje, janji anak kita sihat..
Tapi bile airis dah sihat, kami bawak die pi pilih mainan yang die suke.. 
buleh pulak die tak nak mainan.. selamat... dah bwk pi playground..ok la.. dh tertunai janji.. 
Ingat nak belikan airis baju, tapi dh beli time Poney Clearance sales kat IOI Mall hari tu.. 
Last2 termasuk plak kat satu kedai kat alamanda ni.. tapi mmg niat hati nak belikan airis yang ni.. sebab yang lame tu dah buruk sgt ghopenyer... 
ce teka..ce teka.. 
Taraaaaaaaaaaaa.....
Kasut Clark Doodles tuk Airis..
Saje beli colour ni.. kasut yang ade sumenye pink.. x pink pun purple.
"Wahhhhh.. bestnyee dapat hadiah...terima kasih papa... trima kasih ibu.." versi kids language.
 ni la ghopenyer sandle lame airis.. dah tak muat dah.. naik terjojol jari kedepan..hahahah.. mase bli sandle ni, airis baru umur 7 bulan. so phm2 je la mase tu kaki die besar mana kan..

ingat minggu ni nak bwk airis main pasir kat Gold Cost Sepang.. tapi, tgok keadaan kesihatan airis dulu..

SAMBUNGAN... KAMI KE DARUS SYIFA BANGI

Disebabkan demam airis yang tak kebah2 walaupun dh bagi mkn ubat, maka kami buat keputusan bawak airis ke Darus Syifa petang selasa  12 April 2011.. smpai kat sane, airis makin melepek.. mmg nampak x larat sgt.. badan sepanas2nya...  kaki tangan sejuk mcm rendam dlam air batu.. demam kategori ape cam tu ek? aku pun pelik.. airis tak selsema.. batuk pun tak..

kami dapat no 16. nasib baik x ramai sgt.. so xde la lame sgt menunggu.. makin lame airis jadi makin letih.. tersandar kat bahu papanya.. aku x amik gambar pun, sebab hati tak tenang.. takut pun ada.. sampai giliran kami, kami dibawa masuk ke bilik ustaz Khairuddin.. Mase ustaz bace ayat Quran sambil pegang kepala airis, time tu meremangkan bulu roma aku.. Airis tgah terlepek kat bahu aku, terus bangun meronta2.. smpai digigit tgan papa nya.. pastu keluar peluh2 dari dahi n kepala dan kuyup 1 badan bermandikan peluh.. bulu roma papa pun meremang time tu.. ustaz tu ckap, ade gangguan..  budak2 kecik time demam, ade la makhluk2 yang suke mengacau die.. Insyaallah, lepas dimandikan air yang dah dibaca ayat2 suci tu 3 hari berturut2, eloklah demamnya.. kata ustaz.. Alhamdulillah... airis nampak bertenaga skit bile kluar dri blik rawatan tdi..


kami trus blik... dh sampai rumah, baru la airis mkan.. nmpak die lapar sgt... kesian tul airis..ptut la die meracau2 sblum ni.. mcm takutkan sesuatu.. time tido buai pun, melompat kluar smbil ckap tak nak..tak nak.. time tgah mlm pun same.. tak nak... tak nak.. iiee.. meremang tul bulu tengkuk aku.. petang tu mase magrib, ustaz tu suruh pagar rumah skali.. renjiskan air yg dibaca ayat suci tu ke sekeliling rumah..takut dlam rumah tu pun ade jgk makhluk2 tu..


Malam tu,Demam airis masih tak kebah.. cuma kurang skit je dri smlanm..badan stil panas.. mase aku bagi airis makan ubt malam tu dlm pkul 10 mlm, aku menangis.. aku peluk die, aku dh tak tertahan2 dah air mata ni.. aku ckp ngn airis, " cepat2 sembuh ye kakak.. kalau kakak dah tak larat sgt, bagi je ibu sakit kakak ni.. ibu sanggup" airis pandang je muka aku sambil nagis jugak.. kesiannya airis.. papa pun mcm nak menangis..


Pkul 12.45 mlm, airis mule terketar2 balik.. kaki ngn tangan sesejuk2 nye.. bdn panas balik.. aku sapukan air yng ustaz tu bagi.. menjerit2 airis time kami sapu kat celah ketiak die.. mgkin die sejuk n mgkin jgk ade something masih duk lgi mgacau2 die.. airis pandang kiri kanan kat syiling rumah.. aku dh meremang dah.. papa pun same naik meremang bulu roma.. mmg takut malam tu.. lepas sapu air, baca ayat kursi dn letak surah yasin dn Al- Quran kat kepala airis, barula airis dapat tido.. sampai ke pagi.. alhamdulillah..pagi tu dh ok.. aku sapu pulak daun bunga raya yg dah diramas2 kat ubun2 dia..Alhamdulillah...Alhamdulillah.. airis makin sihat sampai ke hari ni... skang ni tetiap mlm je, kalo aku terjaga, aku mesti pegang kaki tangan airis.. tkut sejuk .. kalo sejuk tu, pham2 je la kan...


sampai ke hari ni rasenye letih ku tak ilang.. 4 hari aku tak tido mlm.. makan pun x lalu..sampaikan baby dlm perut pun terabai.. kesian baby... kesian kakak airis.. dan kesian jugak kat papa... harap lepas ni semuanya kembali spti sediakala..Amin...

lepas ni nak buat persiapan  menyambut kehadiran orang baru dalam keluarga kami pula.. bukan lama lgi.. bulan depan je.. sekejap je mase berlalu.... Terima kasih yang tak terhingga kepada keluarga tersayang dan  kawan2 yang mendoakan kesihatan airis.. hanya Allah dapat membalasnya...

Monday, April 18, 2011

REZEKI.. ALLAH YANG TENTUKAN BUAT KITA..

Alhamdulillah.. 
skang ni aku dah 34 week's preggy..
dan Alhamdulillah juga, rezeki di hujung2 
kehamilan ni melimpah ruah...
Oder Cotton Frame, hari2 ade je.. Syukur sesangat.. 
dengan limpah rezeki ini..
Minggu lepas aku dapat siapkan hampir 
50 pcs cotton Frame..
oder yang menunggu untuk minggu ni pulak, 
nak dekat 40 pcs juga..
Tapi ade yang dah hantar dan pos skit2..
Letih... memang letih.. itu tak di nafikan..tapi, 
dek kerana minat, 
aku terpaksa abaikan saja keletihan tu..

Macam ne plak dgan airis??? 
adekah aku abaikan dia?
oh.. tidak same sekali.. aku akan jlnkan 
projek aku bile die dh tidur..
Airis tidur pun dlm pkul 9.30 mlam.. 
so senang la aku nak buat keje..
Habiskan masa bermain dan bergurau dgn anak dulu, 
then barula buat kerja part time..

Macam ne plak dengan kesihatan aku?? 
baby dalam kandungan pulak mcm ne??
adakah terabai kesihatannya? Insyaallah... 
Allah akan berikan yang terbaik dan kekuatan
untuk mencari rezeki yang halal..

baby dlm perut pun,tido awal juga.. 
nak dekat2 pkul 12 malam nt, baru die jage..
menyepak.. menendang..menyiku.. hehehe.. 
Terima Kasih yang tak terungkap 
buat suami ku tersayang
kerana sudi membantu dan bekerjasama dalam
menjalankan perniagaan kita ni..
Walau ade juga rintangan dan anasir2 yang cube 
memboikot perniagaan kami,
Tapi kalau Allah dah tetapkan 
rezeki kita takkan kemana kan??
Insyaallah, lepas pantang nanti, 
aku akan pergiatkan lagi bisnes ni.. 

Doakan yang terbaik buat kami sekeluarga..

KISAH KETIKA UMUR AIRIS 1 TAHUN 6 BULAN...

Ahad..10 April 2010... masuk ni, dh kali ketiga airis demam sejak 25 Mac hari tu.. lepas mandi pagi ahad tu, tetiba badan jadi panas.. kaki tngan sejuk.. tapi, airis still aktif mcm biasa.. pastu kami ke Nilai tuk cari kain cotton yng customer oder.. sampai kat nilai, airis dh melepek.. mcm x larat sgt... hmm dah sah la demam ni.. pastu kami blik je.. x jln mane2 pun.. smpai kt rmh trus bg airis mkn ubat.. ingatkan kebah la demamnye, rupenye lgi bertambah teruk.. malam tu, airis demam sampai menggigil2.. yg herannye, kaki ngan tangan die sejuk gile.. panas tang badan je.. peha pun sejuk.. cek2 suhu, dekat 41co dh.. aku mule tak lelap tido.. amik air suam n asam jawa, basahkan dahi, dn seluruh bdn die.. pastu sumbat pulak ubat kat dubur.. still mcm tu, xde perubahan..


Isnin.. 11 April 2011.. disebabkan aku tak larat sgt, makanya aku pun EL tuk hri isnin tu.. mandikan airis ngn air panas pagi tu.. badan still panas.. mate dh kuyu dh.. kesiannya hanya Allah yang tau.. tah kenapa kali ni demam, punye payah la die nak telan ubat..rase nak marah pun ade.. tapi, tahan je.. aku hantar die pegi rmh pengasuh dlm pukul 11 pgi.. dengan harapan, bile die ade kawan kat sane nt, demam nya krg skit..lgpun aku mmg x lrt sgt, sbb berjaga 1 mlm..dengan keadaan aku yg sarat ni, korang pham2 je la penatnye mcm ne kan? tapi gagahkan jua demi anak tersyang..pukul 3 ptg aku amik airis.. bdn die pnas jgk.. x kebah2 pun.. aku bwk blik n tidokan die.. menjelang mlm tu, pukul 12.30 tetibe airis menggigil lagi.. badan tersangat2 pnas.. aku dh buntu dh.. tk tau nak buat ape.. bgi mkn ubt pun x kebah, lap ngn air asam jawa pun x surut.. last2 kami bt kptusan bwk airis ke hospital putrajaya je..


Mase kat hos, cek2 suhu bdn 41co. trus bwk masuk airis kat dalam wad n masuk ubat ikut dubur.. pastu doc amik darah n suruh mandikan airis.. time tu yang buat aku tak tahan lg air mata dri mengalir.. merayu2 airis mintak jgn dimandikan.. mengigil2 lesejukan.. tapi, ibu ngn papa terpaksa.. hampir stgah jam jgk dlm blik air.. lpas tu cek suhu bdn blik, trun 38 co.. pkai kan airis baju n aku peluk die kuat2.. bibir pun biru tahan sejuk.. hmmm ...hati ibu mane la yang tak sedih bile tgok anak sakit.. kptusan drh pun dh kuar. doc ckp, darah normal.. cume ade sdkit lebihan darah putih.. tapi sikit je n tak perlu risau.cume doc bg ubat demam n antibiotik je.

hanya gambar ini je yang dapat ibu rakamkan.. papa tengah menenangkan airis yang baru pas mandi.. kesian sgt airis.. mase ibu amik gmbar ni, ibu tgah menangis kesedihan. biarlah ibu yang tanggung sakit tu.. ibu sanggup..

to be continued...

Sunday, April 17, 2011

RINDUKAN DIA...

Betapa rindunya ibu pada wajahmu.. 
Hanya gambar2 menjadi tatapan ibu tiap kali sampai kat ofis.. Pagi tadi rase macam xnak pegi keje je.. 
nak duk bersantai2 di rumah dengan 
anak kesayangan papa ngan ibu ni.. 
singkat sangat masa cuti 2 hari ni.. 
Alhamdulillah.. airis dah sihat mcam biasa.. 
Terima kasih pada kawan2 yang mendoakan kesihatan airis..
banyak entry2 tertunggak yang ibu nak cite dlm blog ni.. 
cume kene amik mase skit. 
jom layan pic wajah yang ibu rindu setiap hari.. saat dan detik...
















Tuesday, April 12, 2011

Tiada ape yang dapat di coretkan dalam blog ini buat masa sekarang..
Hati penuh dengan kerisauan..
Badan ini pula, penuh dengan kepenatan dan kelesuan..
Mulut ini sudah tidak mampu untuk berkata apa2.. 
Hanya mampu mengungkapkan, 
KERISAUAN.. KESEDIHAN.. KETAKUTAN DAN MACAM2 PERASAAN DATANG MENGHANTUI DIRI..
Semoga ALLAH pulihkan AIRIS seperti sedikala...
Jauhkanlah kami dari gangguan makhluk2 yang bukan datangnya dari dunia kami..
Amin Ya Robbal Alamin...

Friday, April 8, 2011

MENANG TEMPAT KEDUA

Cerita tentang 
'DIA' 
ARWAH MUHAMMAD HADIF NAUFAL BIN HAFIZ.. seorang anak yang aku lahirkan tanpa nyawa, telah berjaya membuatkan hati juri tersentuh.. bukan kemenangan yang aku mahukan.. cuma sekadar berkongsi kisah suka duka hidup di dunia yang hanya sementara ini..
Kisah arwah, berjaya mendapat tempat kedua dalam 
contest story mory sob so by pieyaris
anjuran 
tahniah juga buat 
kerana memenangi tempat pertama.. kisah hidupnya yang teramat2 menyayat hati dan pernah 
juga saya terbaca kisahnya di blog sahabat saya 'CIK JUE'
Dan tak lupa juga pemenang ketiga,

terima kasih kepada penganjur dan juga juri.. Semoga Allah memurahkan rezeki kamu semua..

nak baca kisah "ARWAH"
klik kat link di bawah..

Wednesday, April 6, 2011

TQ TO MAMALYNA..

Wah... gembira nye.. sebab ade blogger tolong 
promote kan blog bisnes i 


nak tau sape blogger tu???
tadaaaaaaa...
ce teka..ce teka..
tgok pic je mesti tau sape kan????
sape lgi kalo bkn 
yang malatopp dabommmbb davassss tu...
hehehe..
TQ mamalyna coz oder frame mini cute i tu ye..
n TQ TQ TQ jgk sbb tolong promote kan blog bisnes i tu..
dah alang buat entry ni, i pun nk promote jugak la  
cik puan mamalyna ni..
haa.. tggu ape lagi.. 
sesape yang nak oder n merase kerangupan 
dan kesedapan popia crabstick ni, 
sila la ke blog 
ok!!

Tuesday, April 5, 2011

ALHAMDULILLAH.. MENANG TEMPAT PERTAMA..

Alhamdulillah.. rezeki melimpah lagi.. kali ni, kami menang besar...
CONTEST TERCIPTA UNTUKKU ANJURAN


Gambar ni memang bertuah..
Dah 2 kali aku pertaruhkan pic ni untuk contest, dan kedua2 contest tu kami menang besar...
Tersentuh dan hampir berderai air mata bile dpt tau pic ni berjaya memikat hati juri..
Terima Kasih pada penganjur dan juri..
Semoga Allah memurahkan rezeki kamu sekeluarga..
AMIN...
 Ni la die gambar yang tersangat2 bertuah tu..
Link Kemenangan leh tgok kat sini

tahniah juga tuk pemenang2 yang lain..

HATI KU RISAU...

Hari ahad hari tu, Airis demam lagi.. makan ubat je, baik demam.. 
pastu dah lama2 skit, airis demam balik.. risau ibu memikirkan kesihatan airis.. 
demam nya tak mau kebah2.. nak hantar pagi2 kat rumah pengasuh pun,
x smpai hati.. kesian tgok airis.. tapi ibu terpaksa jgk hantar, cuti pun dh makin kurang...
Demam nak dapat adik ke AiriS??? 
Ntah bila la ibu nak ke Darus Syifa' bwk airis.. 
nak juga suruh ustaz tu tgok2 kan.. kot2 ade yang mengganggu.. 
minta pulihkan semangat Airis balik.. sejak airis demam minggu lepas, 
die meracau2 macam takutkan sesuatu.. hmmm.. ibu pun naik takut sebenarnya.. 
tapi, buat2 tak reti je la.. 
harapan ibu, moga anak ibu sihat dan ceria macam selalu.. 
Ya Allah Ya Tuhanku.. Kau berilah kesihatan yang baik kepada kami sekeluarga..
Kau jauhilah kami dari sebarang penyakit..
Amin...